A horgászat alapjai

Horgászfelszerelések horgászat közben, a kapásra várva.

Hisszük, hogy a pecázás egy olyan hobbi, amit egyszer mindenkinek ki kellene próbálnia. A nyugalom, a természet és a halak segítenek a feltöltődésben, a kikapcsolódásban.

Ezen oldalon szeretnénk röviden és érthetően segítséget nyújtani mindazoknak, akik még csak ismerkednek a horgászattal. Esetleg újrakezdők, utoljára sok évvel ezelőtt fogtak horgászbotot a kezükbe.

Mire horgásszunk?

A horgászat egyre népszerűbb szabadidős elfoglaltság. Emiatt dinamikusan fejlődik és számos ága van, egyre több módszer terjed el hazánkban is. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy melyiket alkalmazzuk, meg kell határozni, hogy mit szeretnénk fogni?

Békés (ilyen például a ponty, az amur vagy a keszegfélék) vagy ragadozó halakat (mint például a csuka, süllő, harcsa)? A célhal és az egyéni preferenciáink alapján lehet kiválasztani a megfelelő módszert és az alkalmazandó praktikákat. A tanulásban nagy segítséget jelent az internet, hiszen manapság teljesen megtanulhatunk horgászni videók segítségével, illetve horgászportálok cikkeit olvasta.

Ezen az oldalon az alap információkat követően legfőképpen a feederes technikára fogunk összpontosítani, mert úgy gondoljuk, hogy a békés halak horgászatát ezen módszerrel a legérdemesebb elkezdeni.

Milyen engedélyre van szükség a horgászathoz?

Ahhoz, hogy valaki horgászhasson, engedélyt kell váltson. Ennek kiváltásához két dologra van szükség: regisztrációra (horgászkártya igénylésére) és horgászvizsgára. A sikeres vizsgát követően vásárolható állami engedély fogási naplóval és területi engedély (ez abban az esetben szükséges, hogyha állami vízen – azaz nem magántavon – kívánunk horgászni). Fontos megemlíteni, hogy sajnos a magánkézben lévő vízterületeken is szükség van az engedélyre, miután ezt 2018-ban előírták.

A procedúra és a költségek redukálhatóak turista állami horgászjegy váltásával. Ebben az esetben online kell egy egyszerű vizsgát teljesíteni. Hogyha ez megtörtént, akkor évente egyszer 90 napra válthatunk ki egy bottal történő horgászatra jogosító engedélyt. Persze az időkorlát miatt vannak, akik számára elkerülhetetlen a normál okmány megszerzése (illetve, hogyha valaki nem tud kiváltani egy második botra szóló engedélyt).

A horgászmódszerek áttekintése

A klasszikus módszerek (például úszózás) mellett az elmúlt évtizedekben több, külföldről – főként Angliából – származó módszer is elterjedt hazánkban. Ilyen a feederezés vagy a bojlizás. Vegyük sorra a leggyakrabban alkalmazott horgászmódszereket!

Békés halak
 • Úszózás

Az úszós horgászat során könnyebb felszereléssel horgászhatunk. A kapást az úszó lemerülése, vagy a vízre való felfekvése jelzi.

Előnye, hogy izgalmas, nem kell sok felszerelés és szinte bármilyen halfajt megcélozhatunk.

Hátránya, hogy nem tudunk messzire dobni a könnyű szerelékkel és nagyobb távolságban nem is látható jól az úszó. Továbbá szeles időben, hullámzáskor a módszer általánosságban véve ellehetetlenül.

Az úszózáson belüli módszer a spiccbotozás, a rakós botos horgászat és a matchbotozás. Néhányan külön számolják a (csónakos) nádi pontyozást is.

 • Klasszikus fenekező horgászat

Ebben az esetben a vízfenéken kínáljuk fel a halaknak a táplálékot (úszózni vízközt is lehetséges). Súlynak használhatunk ólmot, vagy etetőkosarat. A kapást egy felemelkedő karika vagy elektromos kapásjelző jelzi. Messzebbre horgászhatunk, napszaktól és időjárástól függetlenül.

 • Feederes horgászat

Talán a legnépszerűbb technika ma Magyarországon az Angliából származó feederezés. Ennek lényege, hogy a vízre merőlegesen elhelyezett horgászbotok spiccének (végének) mozgása jelzi a kapást (hosszú horgászatok során is választható a módszer, hiszen minden gond nélkül használható elektromos kapásjelző). A fenekezéshez hasonlít, általában a mederfenéken kínáljuk fel a horgot, a súlyt pedig az etetőkosár jelenti. Ebből is számos változat létezik (például a methodozás külön ággá vált).

 • Bojlizás

Célja elsősorban a kapitális pontyok és amurok horogvégre kerítése, lefotózása és visszaengedése. A bojlis horgászokat az egyre nagyobb és egyre különlegesebb halak megfogásának lehetősége vonzza. A célért napokig pecáznak megszakítás nélkül, akár a téli időszakban is. A nevét a speciális etetőanyagról, a golyó formájú bojliról kapta (melynek persze számos változata létezik, de lényege, hogy tápanyagokban gazdag táplálékot jelent a nagytestű halak számára).

Számunkra ez a legszebb módszer, hiszen az ember nemcsak horgászik, hanem ideiglenesen a természetben is él, azzal harmóniában. Emellett pedig a bojlizás dinamikusan fejlődik, számos hasznos újítás jelenik meg évről-évre.

Amennyiben a bojlizás iránt érdeklődik, javasoljuk az SBS Baits és S-carp Product Youtube csatornák felkeresését. A DB Carp Team blogján igyekszünk idővel minél több hasznos és informatív cikket írni a témában.

Ragadozó halak
 • Úszózás

Rablóhalakra is horgászhatunk úszóval, igaz más úszóra, felszerelésre, csalira lesz szükségünk.

 • Pergetés

A pergetés során folyamatosan mozgásban vagyunk egy bottal és kevés felszereléssel. Úgynevezett villantót, vagy műhalat (wobbler vagy gumihal) használunk csalinak. Ezeknek számos típusa létezik – különböző műcsalik a különböző halfajoknak. A botot nem tesszük le, hanem annak mozgatásával és az orsó tekerésével az élő hal mozgását imitáljuk. A kapás ebben az esetben a ragadozó halak rablása, ezt érezzük a kézben tartott felszerelésen.

A helykeresés ebben az esetben nagy hangsúlyt kap. Sétálhatunk a part mentén, de csónakból is kereshetjük az ígéretes akadókat az erre alkalmas vizeken.

 • Fenekezés

Rablóhalakra is horgászhatunk fenekező módszerrel, ebben az esetben a horgásznak még nagyobb szabadsága van, mint a békés halakra történő horgászat esetén. Ennek oka, hogy jóval több fajta, speciális szereléket lehet készíteni.

 • Legyezés

A legyezéssel a vízfelszínen táplálkozó halak vehetőek célba. A pergetéshez hasonlóan itt is egy bottal és kevés felszereléssel keresik a horgászok a halakat. Nevét a csaliról kapta, a műlégyről. Ez olyan rovarimitáció, amely hasonlít a halak táplálékaihoz.

A speciális dobótechnika elsajátítását követően igen izgalmas módszer, amellyel a legtöbb rablóhalra horgászhatunk, pisztrángtól a csukáig.

Azok számára, akik bizonytalanok abban, hogy melyik módszert próbálják ki javasoljuk, hogy Youtube-on, különböző videókkal ismerkedjenek meg jobban a módszerekkel. Az elmúlt években számos horgász készített minőségi tartalmakat a videómegosztóra.

Aki pedig már el is döntötte, hogy melyik módszert próbálná ki a legszívesebben, annak is azt javasoljuk, hogy nézzen videókat. Évekkel ezelőtt mi is így tanultunk meg feederezni, majd később bojlizni. A gyakorlott horgászok által készített kisfilmekből simán el lehet sajátítani egy-egy horgászmódszert.

A horgászat eszközei

A boton és az orsón kívül (orsóra csak spiccbotos és rakós botos horgászat esetén nincs szükség) számos kiegészítőre van szükség a horgászathoz. Léteznek az alap dolgokon felül módszerspecifikus felszerelések, ilyen például a wobbler a pergetéshez vagy a bojli a bojlis horgászathoz.

Jelenleg nálunk az etetőhajókon és kapásjelző szetteken kívül teljes feederes felszerelés bérlésére van lehetőség, így a következőkben a feederes módszerhez szükséges kiegészítőket mutatjuk be.

 • Horgászbot

A feederbotok 330 centis hossztól indulnak (ezalatt még finomabb, úgynevezett picker botokról beszélünk), a leghosszabbak pedig 420 centisek. Minél hosszabb a bot, annál nagyobb a dobótávolság és általánosságban az erősség. A hosszmegjelölés utáni betűk jelölik a karakterisztikát: UL (ultra finom), L (finom, light), M (közepes), MH (közepesen erős), H (erős), XH és XXH (extra erős), LC (nagy dobótávolság). Az egyre erősebb karakterisztikájú botok egyre feszesebbek, egyre nagyobb erőtartalékokkal rendelkeznek.

 • Orsók

A módszerhez 4000-es mérettől 6000-es méretig érdemes gondolkodni.

Elsőfékes orsók: az ilyen orsókon csak elsőfék található, ezen állítva engedhetünk zsinórt fárasztás közben a halnak.

Nyeletőfékes orsók: hátul is rendelkeznek fékkel, ennek lényege, hogy bedobást követően a nyeletőféket aktiválva tehetjük le a botot. A vehemens kapásoknál az orsó engedni fog zsinórt, így messzebre eltávolodhatunk a botoktól, nem kell félni, hogy a hal berántaná a felszerelést.

 • Damil

Fontos a megfelelő választás. Feederes peca esetén, erősebb botokhoz maximum 0.25 mm-es monofil javasolható. Általánosságban pedig a 0.22-es méret ajánlott – ez a középút. A bérelhető orsóinkat 0.25-ös monofillal töltöttük fel, ennek oka a vastagabb damil strapabírósága és magasabb szakítószilárdsága.

Amennyiben nagyobb dobásokra lesz szükség, érdemes dobóelőkét használni. Erre a célra a 0.18-as fonott a legalkalmasabb. Amennyiben azonban tiltja az adott tó szabályzata a fonott dobóelőke használatát, abban az esetben egy vastagabb fluorocarbon is megteszi (0.30-as, 0.35-ös méretben).

 • Szerelék

Sokak által a legfontosabbnak tartott rész, hiszen a halak ezzel fognak találkozni. Feederezés esetén a súly (amelyre a dobások és jelen esetben az etetés miatt van szükségünk) a kosár.

Ezt egy kapocs követi, melybe a végszereléket csatlakoztathatjuk. A feeder szerelékes táskában előkötött horogelőkéket helyeztünk el, melyeken 8-as és 10-es – minél kisebb a horog méretét jelző szám, annál nagyobb a horog – szakállas horgok vannak. A szereléket egyetlen kötéssel rögzíthetjük. A horgot követően vagy csalitüske (erre egyszerűen feltűzhetőek a csalik), vagy hajszálelőke (ez fűzőtű és stopper segítségével csalizható) található. Természetesen lehetőség van a horogra is csalizni (ehhez csak le kell vágni a tüskét).

 • Aprócikkek és kiegészítők

A feeder szerelékes táskában mindent megtalál, amire egy feederes horgászatnál mindenképpen szüksége lehet. Alapvetően elmondható, hogy minden módszernek vannak módszerspecifikus kiegészítői is, ilyen például a feederezésnél a method kosár vagy az ahhoz tartozó töltőszerszám.

 • A hal ellátásához és megóvásához szükséges eszközök és technikák

Ide tartozik a megfelelő méretű merítő, a pontymatrac vagy a pontybölcső. Fontos, hogy a halakat sose tegyük a földre, minden esetben vagy egy nagy, párnázott pontymatracot vagy pontybölcsőt használjunk (ezeket pedig nyáron tartsuk nedvesen)!

A horog eltávolítása után fertőtlenítsük a horog ütötte sebet!

Fotózni mindig a matrac vagy a bölcső felett, guggoló helyzetben fotózzuk a halat! Semmi esetre se álljunk fel uszonyos barátunkkal, hiszen ha a hal megugrik és eletjük, akkor komoly sérüléseket szerezhet!

Amennyiben a halat meg szeretnénk mérni, használjunk erre a célre készült mérlegelő zsákot (a pontybölcső belseje sokszor kivehető és zipzározható) vagy finom szövésű, halkímélő anyagból készült pontyzsákot.

 • Egyéb kiegészítők

Ha minden ide tartozó eszközt felsorolnánk (netán módszerenként), akkor ez a lista talán véget sem érne, ezért mindössze csak pár példát említünk. Ide tartozhat a mérleg, a vödrök, az etetőhajó vagy az olyan kényelmi kiegészítők mint a szék, a horgászágy, a napernyő vagy a sátor. Az, hogy mit viszünk magunkkal horgászni, az a módszertől és a horgászat időtartamától, helyszínétől nagyban függ.

A horgászat felszerelésigénye, a különböző eszközök szállítása.

Bojlis horgászataink során mi általában a fél házzal indulunk útnak (de sokszor a felszerelések között szerepel egy komplett tábori konyha, munkaakkumlátor, sátor és horgászágyak). Ennek oka, hogy a legtöbb esetben 4-5 napon át folyamatosan horgászunk.

Azonban nem kell megijedni, ugyanis egy 12-24 órás feederes horgászat felszerelésigénye igen csekély. Mindössze egy 2 botos szettre, a feeder szerelékes táskára, a horgászat alapkellékei szettre és egy kis csalogatóanyagra lesz szükség (ez utóbbiról kicsit később). Kínálatunkból a horgászattal ismerkedőknek leginkább a 2 botos általános feeder szettet vagy a 2 botos nagyhalas feeder szettet ajánljuk.

Hogyan szereljük össze a felszerelést?
1

Először is csatlakoztassuk a botok tagjait. Minden bot utolsó tagja az úgynevezett spicc, ezekből minden bothoz két különböző erősségűt biztosítunk. Minél finomabb a spicc, annál jobban látható a kapás (azonban távdobás, szeles-viharos időjárás és nagy halakra történő horgászat esetén célszerű az erősebb spiccet választani).

2

Ezt követően nyissuk ki az orsó fékjét és fűzzük át a bot gyűrűin a damilt. Ügyeljünk rá, hogy egy gyűrű se maradjon ki és, hogy a horogbeakasztó fülön ne fűzzük át a főzsinórt.

3

Ha ez megtörtént, akkor fűzzük fel a használni kívánt etetőkosarat. Fontos, hogy vegyük figyelembe a bot maximum dobósúlyát, ezt ugyanis a megtöltött kosár nem lépheti túl.

4

A kosár után fűzzük fel a gyorskapcsot gumiharangját, majd az ábrán látható Clinch csomóval rögzítsük a kapocs füles (teljes karika) részét.

5

A kívánt előkét akasszuk be a gyorskapocs akasztójába, majd húzzuk rá a gyorskapocsra az akasztót. A megoldás gyors előkecserét tesz lehetővé.

6

A szerelék a csalizást követően bevetésre kész. Amennyiben hajszálelőkés horogelőkét választott, szúrja át a csalit a fűzőtű segítségével, majd a hajszálelőke fülét akassza be a fűzőtűbe.

Ezt követően húzza át a csalit a tűről a damilra és ütköztesse meg egy stopperral (a stoppert akassza be a fülbe és húzza le ütközésig a csalit).

A Clinch csomó megkötésének a módja.
Mivel csalit és etetőanyagot válasszunk?

A horgászatba számos helyen belevihető a kreativitás, így van ez megfelelő csalogatóanyagok kiválasztásánál is. A gyártók minden évben egyre több újdonságot dobnak piacra, így az etetés (és a csalizás) feladatának végtelen meg egy helyes megoldása lehet.

A következőkben a saját tapasztalataink alapján szeretnénk tanácsokat adni, hogy mivel lehet érdemes szerintünk feederezni. Fontos azonban, hogy vannak olyan vizek, ahol valami nagyon működik, még vannak olyanok is, ahol ugyanaz egyáltalán nem. Ez függ a halak nevelésétől, az adott víz és környezete által nyújtott természetes táplálékoktól, sőt, még a tavon horgászó horgászoktól is. Így javasoljuk, hogy gyűjtsön Ön is információkat a csalogatóanyagokról és járjon utána, hogy az adott vízterületre mit ajánlanak az ott horgászók.

Mielőtt belemélyednénk az etetőanyagokba, tekintsük át az alábbi alap igazságokat:

 • a választás előtt határozzuk meg, hogy milyen halra szeretnénk horgászni, milyen vízterületen;
 • célszerű kétféle etetőanyagot magunkkal vinni és biztosra menni;
 • ugyanez igaz a csalikra is, ne egy doboz kukoricával induljunk el a vízpartra;
 • a kevesebb néha több – ne keverjünk össze rengeteg különböző ízvilágot;
 • ne hagyatkozzunk csak egy forrásra – mindenképpen javasolt minél több tippet begyűjteni a vásárlás előtt és az interneten tájékozódni;
 • sajnos néhány gyártónál már fontosabb szerepet kap a marketing, mint a fejlesztés – nem mindig a legújabb és a legdrágább a legfogósabb.
Etetőanyagok

Először érdemes átgondolni, hogy milyen évszakban szeretnénk horgászni. Fontos az etetési stratégia meghatározása is, a keresőhorgászat egyre népszerűbb. A mi javaslatunk az, hogy érdemes az egyik bottal egy állandó etetést kialakítani (ez átlagban 4-6 kosárnyi etetőanyag), míg a másikkal keresőhorgászatot folytatni. A horgászat közben még mindig lehet változtatni. Persze ez csak egy általános tipp, érdeklődjünk mindenképpen a helyi erőknél. Figyeljük a vizet és keressük ígéretes helyeket (nádasok, akadók, vízbe hajló fák környéke).

Etetőanyagokból az SBS termékeit ajánljuk, ennek oka, hogy még sosem csalódtunk bennük. Feederezéshez a Method Mix kategória termékeit érdemes megnézni.

Ezen kívül jól működnek a Feedermania és a Haldorádó egyes termékei. Előbbiből a Lemon Dream-et (de elsődlegesen ne a fermentált, azaz erjesztett változatot válasszuk), utóbbiból az Ördögűzőt és a Brutal Livert ajánljuk. A fermentált etetőanyagok a nyári időszakban, 25 Celsius-fokos vízben működnek igazán hatékonyan. A különböző mikropelletek is jó választásnak bizonyulhatnak, például Haldorádó vagy Sonubaits kínálatából.

Fontos, hogy a választott etetőanyagot megfelelően keverjük be, vegyük figyelembe a csomagoláson feltüntetett útmutatásokat. A túlnedvesített etetőanyag nem bont megfelelően, gyurma állagú. A túl kevés hozzáadott folyadék szintén problémákhoz vezet – a keverék porhanyós marad, nehezen lehet összegyúrni, bedobásnál széthullik a kosár tartalma. A fogósság növelésére használhatunk különféle aromákat és adalékanyagokat.

SBS etetőanyagok.
Feedermania és Haldorádó etetőanyagok.
Különféle mikro pellet mixek.
Csalik

A csalizás még az etetésnél is több kombinációs lehetőséggel rendelkezik. Lássuk, hogy mik kerülhetnek közvetlenül a horogra vagy a horog mellé!

 • Kukorica

A klasszikus, mi azonban nem javasoljuk a használatát, helyette válasszunk strapabíró gumikukoricát, ami ellenállóbb. Javasoljuk a Haldorádó SpéciCorn-t fokhagymás ízesítésben. A csalizáshoz csalitüskét használjunk.

 • Élő csali – csontkukac, giliszta, szúnyoglárva

Lefinomított szerelékkel kisebb halakra  történő horgászat esetén remek választást jelenthetnek. Közvetlenül a horogra csalizzuk fel őket – a csalit pedig rendszeresen frissítsük. Manapság azonban belőlük is léteznek már ízesített műcsali változatok, melyek megfontolandó alternatívát jelentenek.

 • Pelletek

Az általunk a gumikukorica mellett a leginkább kedvelt csalik. Rendkívül jól kombinálhatóak, az esetek nagy részében kaphatóak az etetőanyaggal azonos ízvilágban és hatékonyak. Az SBS termékek bátran használhatóak (lletve a korábban javasolt etetőanyagokhoz tartozó csalik), illetve titkos tippet jelentenek a Novák feeder pop-upok, például csoki-narancs ízesítésben. A nagyobb pelleteket hajszálelőkén, a kisebbeket csalitüskén kínáljuk fel.

Célszerű pop-up (lebegő) vagy wafters (kikönnyített) csalikat használni. Ügyeljünk azonban arra, hogy ezek a horgot semmi esetre se emeljék fel a mederfenékről, csupán balanszírozzák ki.

 • Minibojlik

A pelletekhez nagyon hasonló, magas tápanyagtartalmú golyók. Ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a pelletekre.

Különböző műcsalik.
Pelletek és minibojlik.
Hol horgásszunk?

Szerencsére hazánkban rengeteg vízterület van, ahol horgászhatunk. A helyszín kiválasztásának elkezdése előtt el kell dönteni, hogy természetes vagy mesterséges vízre, kis kiterjedésű vagy nagyobb kiterjedésű tóra mennénk. Mindegyiknek megvan a varázsa, az előnyei, de a hátrányai is. A nálunk bérelhető feeder szettek alapvetően bárhol megállják a helyüket, azonban a folyóvízi horgászathoz a szerelékes táska tartalma nem megfelelő (nehezebb és más kialakítású kosarakra lenne szükség), mivel azt állóvízen történő horgászathoz alakítottuk ki.

A horgászattal ismerkednek azt javasoljuk, hogy először egy telepített tavon próbálják ki magukat és kezdjék el felfedezni a pecázás rejtelmeit. Egy ilyen tavon ugyanis a nagyobb halsűrűség miatt általában véve könnyebb sikert elérni. Az első dobások, fárasztások és halfogások élményét követően pedig lehet nehezíteni: egyre nagyobb, akadósabb, “nomádabb” tavakat célba venni, esetleg természetesen vizeken próbálkozni. Az alábbiakban javasolunk pár horgásztavat, melyeket bátran ajánlunk a kezdő lépések megtételéhez.

Préri Horgásztó

Több tóból álló tórendszer, ahol mindenki megtalálhatja a számítását. Feederezésre az 1-es vagy a Stéges tavat javasoljuk. A gyakorlott horgászok a Bojlis tavon foghatnak óriási pontyokat, amurokat.

A Préri horgásztó fotója.
Kápolnásnyéki horgászcentrum

A Káponásnyék határában elhelyezkedő barátságos tavon könnyen foghatunk pár szép amurt is a pontyok mellett. A siker kulcsa, hogy meg kell próbálni a lehető legközelebb dobni a túlparti nádashoz!

A Kápolnásnyéki horgászcentrum fotója.
Zirc-Szarvastó

A közel 4 hektáros völgyzáró gátas egyesületi tó a festői szépségű Zirc mellett helyezkedik el. A vízmélység 1 méter és 3,5 méter (a gátnál) között változik, a vízben 14 kg feletti pontyok is úszkálnak.

Zirc-Szarvastó fotója.

Amennyiben bármi kérdése lenne a bérelhető felszerelésekről, vagy akár a horgászatról, keressen bennünket a gombra kattintva, szívesen segítünk!